Wednesday 20 March 2013

Main masak-masak

Menu hari ni pelik sikit daripada selalu...................................jeng....jeng...jeng

Tom Yam Kelapa Muda




Bahan-bahan

5 ekor udang basah
5 ekor sotong
1 biji kelapa muda ( asingkan air dan isi )
5 ulas cili padi
2 helai daun limau purut
2 sudu besar pes tom yam
1 labu bawang besar
1 inci halia ( diketuk )
1 inci lengkuas (diketuk)
1 biji limau nipis ( ikut suka )
2 batang serai (diketuk)
daun ketumbar ( jika suka)
bunga kobis & cendawan tiram
3 cawan air
garam dan serbuk perasa

Cara Penyediaan

1. Didihkan air dan masukkan semua bahan .( kecuali seefood & air kelapa)
2. Tambah bahan perasa, garam dan air limau nipis.
3. Masukkan seefood didih selam 5 minit
4. Sebelum padam api masukkan air kelapa dan isinya.
5. Siap dihidang didalam kelapa untuk rasa yang lebih menyelerakan.

No comments:

Post a Comment